משפיעות או לא משפיעות ,יצאנו לבדוק.
אחת ההשערות לכך שפחמימות תורמות למצב רוח טוב היא השערת הסרטונין.
צריכת פחמימות, ללא חלבון ושומן, מעלה את כמות הטריפטופן במוח (סוג של חומצת אמינו – חלבון) אשר ממנה מיוצר סרטונין שהוא מוליך עצבי הגורם למצב רוח טוב.
31 מחקרי עוקבה ו-1,259 משתתפים בריאים בחנה את השפעת הפחמימות בטווח זמנים של עד 30 דקות, 60-30 דקות ומעל 60 דקות מרגע הצריכה. המשתתפים צרכו שייקים המכילים 128-15 גרם פחמימה או פלסבו, ונדרשו לשתות אותם לאחר צום לילה או לאחר צום של 3-2 שעות.
תוצאות הראו כי קיימת עלייה של מצב רוח כללי טוב יותר לאחר שעה מצריכת הפחמימות לעומת פלסבו. תוצאות נוספות הראו עלייה בתשישות בפרק הזמן שמתחת ל-30 דקות לאחר הצריכה, והפחתה בערנות בטווח הזמן של 60-30 דקות.
למרות ההבדל בין המחקרים, למשל כמות וסוג הפחמימה שניתנה, התוצאות היו די עקביות והראו חוסר השפעה או השפעה קטנה בלבד על מצב הרוח, רמז לכך שהשפעה של פחמימות על מצב הרוח היא קטנה יחסית, אם בכלל.
מחקרים קודמים הראו כי צריכת פחמימות משפיעה יותר על מצב הרוח כאשר מבצעים משימות קוגניטיביות או פיזיות מאומצות. נמצא כי פחמימות מפחיתות עייפות לאחר פעילות גופנית מאומצת, אך לא לאחר משימות קוגניטיביות.
צריכת פחמימות ללא חלבון ושומן, מה שלרוב לא קורה ביומיום. ייתכן שבקומבינציה אחרת התוצאות תהיינה אחרות. בנוסף, יש צורך לבדוק גם את השפעת הפחמימות יחד עם מרכיבים פסיכו-אקטיביים אחרים כמו קפאין הנמצא במשקאות אנרגיה.
בנוסף, חשוב לציין שנחקרו אנשים בריאים. לכן, מחקרים עתידיים צריכים לחקור יתרונות פוטנציאליים באוכלוסיות נוספות כמו אנשים עם וויסות לא תקין של הורמון האינסולין או אנשים עם הפרעות רגשיות. ייתכן שהם נוטים להיות רגישים יותר להשפעות של צריכת פחמימות.
לסיכום, התוצאות לא הצליחו להציג שצריכת פחמימות משפיעה לטובה על מצב הרוח. לעומת זאת, הן מצביעות על תשישות ועל עייפות בשעה הראשונה לצריכה. כן נראה שפחמימות מונעות עייפות לאחר משימות פיזיות מאומצות. נוסף על כך, עולה ספק לגבי המנגנונים הנוירו-ביולוגיים המוצעים (כמו השערת הסרטונין) שמאחורי שיפור מצב הרוח לאחר צריכת פחמימות. נראה שאין בסיס מדעי לקשר חיובי בין פחמימות למצב רוח טוב בקרב האוכלוסייה הבריאה.